Menghalang Akaun Facebook Dari Digondam

4:15 PTG ---
Assalamualaikum ya akhi wa akhowat.

Kali aden nk share sket la cmne nk elak pesbuk korg drpd kena hack berdasarkn kpd pnglaman aden dahulu. bnyk cra diorg leh hack akaun pesbuk korg tp yg plg fames adalah phishing. Rmai dh jd mngsa dek kerana tiada pnglaman dan mudah diperdaya oleh sesetgh pihak. Oraiittt..!!! ape perlu korg tau psl dn ap perlu korg buat adalah.................................................. korg ikut langkh yg den sdiakn nih mne tau lopeh nie deme x kone lg doh...parok bahase ambe.. keh keh keh


1. Pastikan guna kata laluan yg kuat
kbnyakan yg kene hack nie bese gne password yg mudh cm lina90, budak_cute, naruto dn mcm2 lg.. amek la kata laluan yg kuat seket klw leh 5-9 patoh perkataang cthnye lulubabbooosaktiew. Klw tulis nma tuh letak la dgn angka skali bkn tarikh lahir mcm neh jam1l_7184195 amek masa gkla nk kene hack.. InshaAllah selamatlah drpd ancaman hackers.

2. Sembunyikan email anda drpd pndgn umum
Email adalah salah satu target hackers nk hack pesbuk anda. Kalaw boleh jgn tnjuklah email tu kt org awam krg jd mngsa sasaran kpd hackers. Ble dah dpt email kompim sngla nk tau password korg wlaupun pnjg berjela2..

3. Jgn dilayan pesanan di pesbuk
Hah..!! ni la bese kne sbb rmai dak2 fb jd mngsa dgn taktik ni lah. Walaupn yg hantar pesanan kt inbox tu mmbe korg tlg jgn lyn sbb mgkin korg akn jd mngsa phishing. Kwn korg xpnh speaking london ngn korng ttbe anto msg dlm bhaso omputeh x gilo ko apo. Se lg antor psl  fesbuk apps mace security update la, auto like dn mcm2 lg jgn duk cayo sgtlah.  So be careful babeh

4. Jgn like page sebarangan
Ni so lg beso keno gok oleh pesbooker sbb dok tau mnde main like jah...!! kalaw la page tu mintak korang log in bru bleh like jgn percaya la sngt mmg korg akn jd mngsa la nnti.. Berhati2 la ms nk like page jgn main like je nnt korg jgk yg sedey..

5. Approve kwn yg dikenali sahaja
Dinasihatkan jgn approve org yg anda x kenali mgkin itu adalah hackers, biaso nye hackers ni suko boh gambo org puang comey lote, se lg bese dlm b'kumpulan dan jrg bergerak sndirian ms nk lakukan hack nie. Klw nk approve gk pstikn mklumat peribadi mcm email, no tepon, almt umh disorok drpd pndg khalayak umum sbg lngkah berjaga2.

Okeh la, stakat tu jah aden nk share dgn kalian suma diharap kalian hepi dan pueh ati la dgn entry kali.

p/s: jgn slhkan hacker kalaw akaun pesbuk anda dihack kerana security akaun pesbuk anda adalah t'sgt2 lemah.

8 comments:

mykelipkelips berkata... Best Blogger Tips

bgos entry nie :d

FLUKE 41 berkata... Best Blogger Tips

trimas bnyk2.. :d

khairil faizul (kf) berkata... Best Blogger Tips

nice tips.tp satu lagi cara senang kena hack saya rasa social engineering.kalau security questions tu mudah,senang2 je kena hack,especially dgn org terdekat. :)

FLUKE 41 berkata... Best Blogger Tips

@khairil faizul (kf) yup btol tu.. jgn lupe keylogger yg dh ditanam dlm fake software.. keh keh keh

Ana Farhana berkata... Best Blogger Tips

huhu,tkot dgn hackerrr

FLUKE 41 berkata... Best Blogger Tips

@Ana Farhana kite kne b'jga2 moga2 kita x kne.. keh keh keh

Agil Julio berkata... Best Blogger Tips

Nice tutorial :)

kurosaki-ajul.blogspot.com

まぐれ 41 berkata... Best Blogger Tips

@Agil Julio thanks very much bro

Catat Ulasan

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t