Apa itu sains politik

2:12 PTG ---

Ramai yang tidak tahu tentang kewujudan kos sains politik di universiti... Kos sains politik lebih cenderung kepada sains sosial... Kenapa ia digelar sains politik? ini kerana sains politiks fokus kepada teori dan practice dalam dunia politik serta describe and analisis sistem politik.. selain daripada itu, sains politik jga lebih general.. ini kerana dalam bidang sains politik itu sendiri ada beberapa cabang yang perlu ditekankan seperti international relation, comparative politics, public administration, political thought dan sebagainya.. dalam sains politik jga ditekankan intro(basic) laws dan intro(basic) ekonomi.. di uia umpamanya.. subjek spt government finance, introduction to economy dan international political economy di ajar kepada pelajar.. ini bermakna kos sains politik setaraf dengan kos- kos yang lain walaupun tidak diketogorikan dalam bidang profesional spt kejuteraan atau kedoktoran.. Apa pula skop2 pekerjaan untuk graduan sains politik?? graduan sains politik mempunyai banyak peluang untuk bekerja dalam sektor awam atau swasta.. salah satu job scope sains politik ialah district officer atau pun pegawai daerah, penganalisa politik, pegawai tadbir diplomatik, duta, pegawai bank, pensyarah, ahli politik, guru, FAMA, Biro tatanegara, pentadbiran awam, dan sebagainya...

Selain daripada itu, sains politik juga merupakan general study dimana ia terbahagi kepada 3 ketogori iaitu politik itu sendiri, pentadbiran awam dan kerjaya yang secara langsung atau tidak langsung tidak terlibat dengan sektor profesional seperti akauntan, guaman, doktor, jurutera dan IT. Apa yang perlu anda paham ialah apa makna sains politik. Mengikut pandangan Aristotle, "political science is a master of science to those who gain knowledge and understanding to those who control the state" atau dalam kata mudahnya sains politik adalah ilmu kpd mereka yg phm asas2 politikus dlm membina sesebuah negara maka dia telah mentadbir negara tersebut dengan jayanya. 

Dunia kerjaya sains politik cukup meluas dimana selagi memerlukan sumber manusia ditempat kerja tidak kira di sektor awam mahupun sektor swasta maka graduan political science diperlukan. Usah khuatir, dimana ada kemahuan disitu ada jalan. 

12 comments:

amalia ghaus ( AmaG) berkata... Best Blogger Tips

Salam, setelah sekian lama saya mencari akhirnya jumpa juga peluang kerjaya dalam bidang sains politik. Thanks for sharing the info:)

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips

kos sains politik mmg kne belajar ekonomi k?

Fluke 41 berkata... Best Blogger Tips

to anon...
klw di uia mmg wajib ambil subjek ekonomi klw di universiti laen.. i'm not sure

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips

kalau kat uia budak2 suka buat bising dan tgok movie is mostly bdak hs or politik sns la. kesian bdak2 engin and kos2 yg professional ni nak study. hah

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips

po sc kat ukm bahsa apa ye? eng or malay?

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips

Think before write .
Tgok movie tu hak sndiri , bnyk tmpt tenang d uia...klau xreti cari salah sendiri lah tuu...eh professional sja mahu study ? Mngucaplah...

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips

Ikutnya official eng
Tapi tgok lecture jga lah.
Kalau lec malay dia mix2.
Kalau foreign fully eng.

Yasmin Edrus berkata... Best Blogger Tips

Terima kasih for info. Kalau saya budk matriks urusan sains , nnt nk sambung degree sains poli boleh kan?

El Faris berkata... Best Blogger Tips

Terima kasih atas pencerahan ini ye :)

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips

Ingat kos hs ni tak study ke? Tau nak berhibur je cam tu maksud ko..fikirla senirik

Deilham berkata... Best Blogger Tips

TK....

Deilham berkata... Best Blogger Tips

TK....

Catat Ulasan

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t