Loghat kL

9:38 PTG ---
Sape cakap kL xde loghat.Sbnarya kL pn ada gk loghat yg tersendiri. Ari ni nk share loghat2 kL dgn korg sume.
1.Payung- belanja
2. tong-tong- sama2 kluar duit
3.Sembang kuat/lebat/ kencang-cakap besar
4. Chikaro- awek/ bohsia
5. Rembat- Curi/pukul
6. Semat- lawa/mantap
7. Angkat- ambil/curi
8. Gerak- pergi
9. Menapak- jalan kaki
10. Siot- ntah apa2/ leceh
11. Kencing- tipu
12. Ek- mcm na, deh
13. Koman- beragak
14. Port- tempat biasa lepak
15. Cikai- barang xleh berguna/ murah
16. Hentak/Hayun- pukul
17. Bajet- kedekut/ fikir -cth ayat "ko bajet kuat je"
18. Poyo- utk perkara yg mnyampah
19. Stok- golongan
20. Kelam- mengelabah

2 comments:

Nasha Zakariya berkata... Best Blogger Tips

mandai je ko..dh buat research dh ek??hahha

Tanpa Nama berkata... Best Blogger Tips

takkan banyak ni je loghat kl. tak layak langsung nak dibuat rujukan.. hari-hari berapa ribu patah perkataan manusia yang duduk di ibu kota kuala lumpur.. so perkataan yang diorang cakap selain 20 perkataan ni nak panggil apa?? kuala lumpur tu duduk tengah selangor keliling kuala lumpur ada bandar satelit.. contohnya petaling jaya, damansara, ampang, pandan, gombak, sepang, kann.. orang duduk rumah di area shah alam sekalipun boleh ulang-alik pergi kuala lumpur tak sampai sejam.. habis tu nak dipanggil loghat kl ke loghat kl-selangor??? haha btw blog post ni memang poyo. bajet baguslah buat post camni nak dapat traffic? cikai.. ehh kenapa semua perkataan kutuk je yg ada dalam list. mana pegi perkataan untuk puji.. eh kena speaking london lah.. btw, good job..

Catat Ulasan

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t